Carnitine, wat weet jij ervan?

Carnitine is een quaternair ammoniumzout. Zo, dan ben je nu een weetje rijker, maar natuurlijk nog geen steek verder of wijzer. Daarom volgt in dit artikel wat meer informatie dit voedingssupplement. Het wordt nogal eens aangeboden als voedingssupplement en wanneer je deze tot je neemt is het natuurlijk altijd goed om te weten wat je tot je neemt.

De rol van carnitine

Carnitine wordt voornamelijk in de lever en nieren gevormd door een tweetal aminozuren. In ons lichaam is er voor carnitine een grote rol weggelegd op het gebied van de energieproductie. Het is goed voor je hart en bloedvaten en is vooral werkzaam in je hersenen. Daarnaast speelt het een rol bij de vetverbranding door je lichaam. Carnitine, het woord carne betekent vlees in het Latijn, en tref je voornamelijk aan in dierlijke producten als, hoe verrassend in dit geval, vlees.

Tekort aan carnitine

Een tekort aan carnitine kan ervoor zorgen dat je je vermoeid voelt. Ook kan een tekort ervoor zorgen dat je in gewicht aankomt. Immers, carnitine speelt een rol bij de vetverbranding en als deze niet geheel vlekkeloos verloop. Het is als voedingssupplement algemeen verkrijgbaar en kun je dan ook prima gebruiken om een eventueel tekort hiervan aan te vullen.

Carnitine in de sportwereld

Carnitine kom je, als voedingssupplement, veel tegen in de sportwereld. Menig bezoeker van de sportschool, of je daar nu komt voor kracht –of cardiotraining, neemt dit op deze manier extra tot zich. Het helpt je immers om lichaamsvet om te zetten in energie. En juist deze (extra) energie heb je nodig om te kunnen presteren. Overdrijf hier echter niet in, want zoals met veel voedingssupplementen geldt ook hier dat het nergens voor nodig is om grote hoeveelheden tot je te nemen. Dit zal je prestatie namelijk niet extra positief beïnvloeden. Sterker nog, teveel zal je prestatie eerder schaden.

Afsluitend

Het gebruik van voedingssupplementen wordt soms nog wel eens overdreven. De extra inname van carnitine kan je je sportprestaties positief beïnvloeden, mits op de juiste manier en in de juiste dosis gebruikt. Vaak spelen voedingssupplementen ook een mentale rol en als dit misschien bij jou ook wel het geval is, dan is carnitine als voedingssupplement voor jou een echte aanrader.